Gå tilbage
Blog Img

De 4 cheftyper - og hvordan man kan administrere dem

a​Vi har alle en dårlig chefhistorie. En der forventede, at du var gift med firmaet. En der ALDRIG holdt op med at tale. En der havde åbenlyse favoritter. Listen kan blive ved og ved (og ved...). Mange af de problemer vi støder på med vores chefer, kunne dog løses med bedre kommunikation – men for at kunne kommunikere godt med nogen, skal du forstå dem, eller i det mindste forstå hvad der driver dem. Nogle gange når man har at gøre med en dårlig chef, kan dette dog føles som en umulig opgave.

Men hvad hvis du havde en form for snydeark?

En nylig artikel i Fast Company undersøgte de fire lederegenskaber, der med størst sandsynlighed forekommer hos chefer. Ved at lære disse lederskabsarketyper at kende, kan du begynde at forstå, hvordan du bedre kan kommunikere med alle typer chefer. Faktisk kan dette insider-blik på, hvordan du administrerer din egen chef endda fremskynde din karriere.

Vi tager et kig på de fire cheftyper, der er skitseret i artiklen:

Den udadvendte chef

Omgængelig. Udadvendt. Relationsfokuseret. Udadvendte chefer har deres fokus på mennesker. Det betyder, at de ofte er gode til at bringe teams sammen og kommunikere nøglebudskaber. Men når en udadvendt chef går for langt, kan de opfattes som arrogante, højrøstede og opmærksomhedssøgende. Hvis du nogensinde har haft en leder, der ikke ville lade dig få et ord ind, men også altid var livet og sjælen i kontorets julefest, har du sikkert arbejdet med en udadvendt chef.

Sådan administrerer du en udgående chef:

Et af de vigtigste skridt at tage med en udadvendt chef er at sætte klare grænser. Vær ikke bange for at være klar og direkte omkring dine foretrukne kommunikationsformer og tidspunkter. Vær heller ikke bange for at opfordre denne type chef til at give andre rampelyset. Foreslå at andre tager styringen i kundepræsentationer eller branchebegivenheder for at give mindre frembrussende kollegaer tid til at skinne. Denne type leder tager ikke med vilje opmærksomhed væk fra andre, faktisk bemærker de ofte ikke, at de gør det.

Den ambitiøse chef

For den ambitiøse chef handler det ofte om at vinde. De er højenergiske og dybt drevne, hvilket gør dem virkelig gode til at overvinde forhindringer og få ting til at ske. Når du står over for en stram deadline eller en tilsyneladende umulig opgave, er det helt klart en fordel, at have en meget ambitiøs leder på din side. Men med ledere med en så stærk følelse af ambition er der dog også risiko for, at de er anmassende og stærkt dominerende, overanstrenger deres folk og skaber spændinger.

Sådan administrerer du en til tider for ambitiøs chef:

En meget ambitiøs chef kan være en stor fordel i situationer, hvor du forsøger at få tingene til at ske. Søg deres hjælp når du forsøger at sikre finansiering til et nyt projekt, eller når du ønsker at få ledelsesgodkendelse til en ny idé; deres ihærdige arbejdsstil vil hjælpe dig med at få succes. Se på måder at afstemme eller forbinde dine mål med deres, når de føler, at du arbejder hen imod fælles mål, vil de gøre alt for at få det til at ske.

Den disciplinerede chef

Disciplinerede chefer er et detaljeorienteret mennesker. De er ofte de ledere som virksomhederne går til, når de skal skabe effektive processer og sikre, at komplekse operationer kører problemfrit. Men for meget fokus på de 'små ting' kan føre til, at disciplinerede ledere bliver mikromanagere, som ikke formår at skabe plads til innovation og nysgerrighed i deres teams.

Sådan leder du en disciplineret chef:

Udnyt deres opmærksomhed på detaljen – deres input til dine mest komplekse problemer vil være uvurderlige, og at finde muligheder for, at de kan bruge deres planlægningsevner vil nære deres selvfølelse. Men lad ikke deres samlede procesfokus fjerne dit behov for fleksibilitet. Spørg dem om du kan indbygge plads til innovativ udforskning og kreative sessioner i deres detaljerede plan.

Den nysgerrige chef

Nysgerrige chefer tænker stort, rigtig stort. De har en seriøs appetit på alt nyt og innovativt, og de er ikke bange for at tage risici for at nå deres mål. Dette gør dem enormt succesfulde i at lede iværksættervirksomheder eller teams. Men dette konstante behov for det nye og det friske kan distrahere dem fra vigtigt arbejde, der skal afsluttes nu, og det kan være svært for arbejdere at følge med i deres hurtige strøm af friske ideer.

Sådan administrerer du en nysgerrig chef:

Udnyt deres kreative sind til at identificere nye muligheder eller ideer, som du ikke havde overvejet, ved at stille dem spørgsmål og gøre dem til en del af samtaler om nøgleprojekter.

#KellyBlog