Gå tilbage
Blog Img

Din praktiske guide til at skabe en succesfuld karriereplan i 2022

​Du står op hver morgen og går på arbejde. Nu og da fanger et interessant jobopslag dit øje, eller du bemærker nogen inden for dit felt, hvis job du ikke ville have noget imod at have. Du har det okay, men du udfordrer ikke dig selv men tager oftest den nemmeste løsning på arbejdet.

Vil du ikke opnå mere i 2022? Måske er du blevet påvirket af den store opsigelses-trend, eller du er bare klar til at skærpe ind på nogle langsigtede karrieremål.

Den gode nyhed er, at begyndelsen af ​​et nyt år er det perfekte tidspunkt til at genskabe din karrieretilgang. Uanset hvor du er i din karriere, bør du altid vide, hvad dit ultimative karrieremål er, og hvordan du vil nå dertil. Ellers har din karriere ingen reel retning, og du reagerer på begivenheder i stedet for proaktivt at skabe muligheder. Heldigvis er der et simpelt værktøj, der kan hjælpe dig med at bestemme, hvordan du opnår dit ultimative drømmejob: din personlige karriereplan.

Ligesom enhver plan hjælper den dig til at få dig fra punkt A til punkt B. Denne rute er formet af dine ambitioner og færdigheder. For eksempel hvis du vil stige til toppen af ​​dit erhverv hurtigt, så skal din karriereplan vise dig den hurtigste måde at gøre det på. Alternativt hvis du er mere interesseret i at få en række livsberigende oplevelser undervejs, bør din karriereplan afspejle dette.

Hvordan laver du din karriereplan?

Det første, vigtigste skridt er at definere dit ultimative karrieremål. Vil du over i ledelsen? Vil du foretrække at blive en anerkendt ekspert inden for dit felt? Eller ønsker du at flytte til et helt andet felt?

Når du har defineret dit karrieremål, skal du vurdere, om dine styrker understøtter dit mål. Som Jane Porter påpeger i sin Fast Company artikel "How to Make a Career Map That Actually Works", vil det at udvikle dine styrker hjælpe dig med at rykke hurtigere. Hvis dine styrker ikke er relevante for dit mål, skal du omgruppere og lede efter et mål, der giver dig mulighed for at bruge dine styrker. For eksempel hvis du er juniordesigner hos et reklamebureau, men dit virkelige talent ligger inden for kommunikation og strategi, så ville du være en god Account manager.

Bestem derefter hvad du skal opnå nu og indtil dit ultimative mål. Hvilke stillinger skal du besætte? Hvilke færdigheder og/eller kvalifikationer er nødvendige? Er det en ligetil lodret klatring gennem rækkerne, eller vil du drage fordel af at lave tværgående arbejde for at få en bredere erfaring? Undersøg hvert spørgsmål grundigt og lav noter om din optimale vej.

Beslut dig for om nogen af ​​dine livsmål kan have en negativ eller positiv indvirkning på din karrierevej. Vil du stifte familie? Vil du arbejde i udlandet? Overse ikke personlige mål og hvordan de hænger sammen med dine karrieremål.

Nu er det tid til at bringe det hele sammen

Skriv ned hvor du er nu samt dit karrieremål. Tegn en pil mellem de to. Skriv derefter hvert af de trin, du skal tage undervejs.

Vi bruger samme eksempel som ovenfor. Lad os sige at du har besluttet dig for at følge ruten med som Account manager og til sidst flytte ind i C-suiten hos et af de store internationale bureauer. Du er interesseret i at arbejde i udlandet, og du vil også gerne stifte familie inden for fem år.

En logisk karriereplan ville først være at tale med din nuværende arbejdsgiver - som kender dine styrker - om overgangen til Account manager. Derfra vil en succesfuld styring af en række højprofilerede projekter i sidste ende få dig til at blive Senior Account manager. Dette ville være et godt tidspunkt enten at flytte til et stort internationalt bureau og/eller arbejde i udlandet i et stykke tid. Du kan dog også blive hos din første arbejdsgiver og klatre endnu længere gennem graderne til den øverste ledelse og C-suiten, hvorfra du kan tage skridtet til et internationalt bureau, hvis du stadig vil.

Tænk på din karriereplan som din professionelle GPS. Den ved, hvor du er, hvor du vil være, og hvordan du kan komme dertil. Og ligesom en GPS er den fleksibel og kan omdirigere, når det er nødvendigt, fordi der kan ske gode og dårlige ting, som kan påvirke din rejse. I eksemplet ovenfor kan det at blive forælder påvirke, hvor hurtigt du rykker, eller om du bruger tid i udlandet. Men hvis dit karrieremål forbliver det samme, bør du altid vende tilbage til din karriereplan for at planlægge et tilpasset forløb.

Det har været nogle vanskeligt år for alle, og forståeligt nok har mange af os sat karrieremål på pause. Når vi bevæger os ind i et helt nyt år, hvorfor så ikke genoplive dine ambitioner ved at skabe din egen karrieplan?